Parkinsondagen 2018

Den 11 april är det Parkinsondagen. Det är en dag som firas över hela världen för att uppmärksamma Parkinsons sjukdom. De flesta associerar Parkinson med motoriska symptom såsom skakningar, stelhet och böjd kroppshållning. De första symptomen är dock snarare dålig sömn, nedsatt luktsinne eller syn, störning av hjärt- eller tarmfunktioner. Här presenteras fem fakta om sådant som du kanske inte känner till om Parkinson.

Graph som visar korrelationen mellan Parkinsonsymptom och dopaminnivåer
Korrelationen mellan Parkinsonsymptom och dopaminnivåer

Visste du att… Parkinsons sjukdom beror på en ansamling av ett protein

Alfa-synuklein är ett protein i nervcellernas ändar, som bl a reglerar frisättningen av signalsubstansen dopamin. Proteinet finns naturligt hos alla människor. Hos en person med Parkinsons sjukdom, så börjar proteinet dock felaktigt klyvas och därefter ansamlas i Lewy-kropparna. De drabbade nervcellerna bryts ner och därmed så går produktionen av signalsubstansen dopamin ner. En liknande nedbrytning sker naturligt med åldrandet, men vid Parkinson är processen mycket snabbare.

Visste du att... De första symtomen är nedsatt luktsinne och depression

De flesta associerar Parkinsons sjukdom med motoriska symptom såsom skakningar, stelhet och böjd kroppshållning. För det mesta så misstänker man inte heller att en person har Parkinsons sjukdom förrän sådana motoriska symptom har uppstått. Det är dock först när mängden med Dopamin har sjunkit med 60-80% som de motoriska symptomen uppkommer.
De första symptomen är snarare symptom såsom dålig sömn, nedsatt luktsinne eller syn, störning av hjärt- eller tarmfunktioner, depression, problem med uppmärksamheten eller att planera och genomföra vardagliga uppgifter. Dessa tidiga symptom kan uppstå flera år innan de mer karaktäristiska motoriska symptomen uppstår.

Visste du att… De motoriska symptomen kan behandlas bort

De karaktäristiska motoriska symptomen såsom skakningar, stelhet och böjd kroppshållning går numera i princip helt medicineras bort. Även om det ofta kan vara en lång och jobbig väg för att hitta en medicinering som fungerar för den enskilde individen.
Till skillnad från de motoriska symptom, så upptäcks och behandlas dock inte de icke-motoriska symptomen lika ofta, fastän att effektiva behandlingar finns. Genom att upptäcka och behandla dessa symptom tidigare och förstå deras inverkan på de dagliga rutinerna, kan man bidra till att livskvalitén förbättras.
Andra viktiga faktorer är att ha fasta rutiner, undvika stress, se över sin kost och att motionera för att underhålla kroppens rörlighet, smidighet och kondition. Med rätt behandling och regelbunden rehabilitering, så kan man leva vidare som tidigare i många år.

Visste du att… Alla kan drabbas

Idag har fler än 20 000 personer i Sverige Parkinsons sjukdom. Sjukdomen förekommer hos 15 av 10 000 invånare. Sjukdomen är dock vanligare hos människor över 55 år, så hos personer över 60 år förekommer den hos 100 av 10 000 invånare, och i högre åldrar hos 200 av 10 000 invånare.
Man vet inte varför en person får Parkinsons. Man tror att det är en kombination av både genetiska skäl (dvs att man ärver det från sina föräldrar) och olika miljö- och livstilsskäl (dvs hur man har levt) samt det åldrande som vi alla genomgår. Vad man vet helt säkert, är att alla kan drabbas.

Visste du att... Följande kända människor har Parkinsons sjukdom

Följande kända människor har blivit diagnostiserade med Parkinsons sjukdom:
·        Bengt Bedrup, Svensk journalist, TV-personlighet och alkoholinformatör
·        Billy Connolly, Skotsk komiker, musiker och skådespelare.
·        Bob Hoskins, Brittisk skådespelare och Globe Award-vinnare.
·        Estelle Getty, Amerikansk skådespelerska, Emmy- och Golden Globe-vinnare.
·        Janet Reno, Amerikansk politiker och jurist. USA:s justitieminister 1993–2001.
·        Johannes Paulus II, Påve 1978-2005
·        Johnny Cash, Amerikansk sångare, kompositör och skådespelare.
·        Linda Ronstadt, Amerikansk sångerska, flerfaldig Grammy Award-vinnare.
·        Maurice White, Amerikansk musiker, låtskrivare och producent samt grundare och frontfigur i musikgruppen Earth, Wind & Fire.
·        Michael J Fox, Kanadensisk-amerikansk skådespelare.
·        Muhammad Ali, Amerikansk professionell boxare och flerfaldig världsmästare i tungvikt.
·        Suzzie Tapper, Svensk sångerska och textförfattare.

Parkinsondagen

Parkinsondagen firas varje år den 11 april för att uppmärksamma Parkinsons sjukdom, sprida förståelse om sjukdomen och hur den kan påverka individen. Dagen firas den 11 april, eftersom det är James Parkinsons födelsedag. James Parkinson är den läkare som beskrev Parkinsons för första gången. I år är det 200 år sedan läkaren James Parkinson föddes.

SpotMi och osynliga funktionsnedsättning

Mångfaldsakademien och SpotMi publicerar löpande information och artiklar om Parkinsons sjukdom och andra osynliga funktionsnedsättningar, som kan ha betydelse för företag och företagaren. Om du vill läsa mer, så finner du information här .Källa: Mångfaldsakademien och SpotMi, Vad är Parkinsons sjukdom
Källa: Neuroförbundet Friskvård och hälsa (2014)
Källa: Neuroförbundet, Neuroguiden
Källa: Neuroförbundet, Vård och behandling (2014)
Källa: Parkinsonförbundet, Om Parkinsons sjukdom
Källa: Parkinson’s UK, Parkinson Awareness Week (2017)
Källa: Parkinson’s UK, What is Parkinson’s
Källa: Västra Götalandsregionen, Parkinsons sjukdom (2014)
Källa: Wikipedia

Kommentarer